Waarom is bij de uitspraak van de letters van het leren-lezen-programma (leesplankje/memory) gekozen voor de uitspraak als klank, behalve bij de uitspraak van de "l", de "m" en de "n", die worden uitgesproken als letter(naam)? Er is, waar mogelijk, gekozen voor de uitspraak van de letters als klank, over het algemeen wordt dit als het meest wenselijk gezien. Bij de "l", de "m" en de "n" echter klinkt de uitspraak van deze letters als klánk via de computer zó slecht, dat er voor gekozen is, de letters als letter(naam) uit te spreken.
Waarom is het woord "spelniveau" op het startmenu van Kweet'al geschreven als "spelnivo"?
Het woord spelniveau levert een nogal ingewikkeld woordbeeld op voor jonge kinderen, daarom is er gekozen voor spelnivo. Dat dit niet in overeenstemming is met de officiële spelling is daarbij op de koop toe genomen. Als de kleuters en iets oudere kinderen pas veel later toe zullen zijn aan het leren spellen van dergelijke moeilijke woorden, zullen zij dit ongetwijfeld op de juiste manier leren. (www.onzetaal.nl/advies/buro.php)
Waarom staan er dan toch zulke moeilijke woorden als dahlia, madeliefje, cicade, kokerworm, mandoline of xylofoon in het leren-lezen-programma (leesplankje/memory)?
De groepen 200 en 300 zijn speciaal ontworpen voor het leren-lezen. Met groep 200 kunnen de letters en één-lettergrepige woordjes (uitzonderingen zijn"veulen" en "kachel") worden aangeleerd, met groep 300 de cijfers 1 t/m 12.
In Kweet'al zijn veel bladzijden gewijd aan de natuur. Enkele bladzijden met gezond fruit en groenten, veel bladzijden met bloemen en nog veel meer bladzijden met dieren. Kweet'al kan de kinderen niet mee naar buiten nemen de natuur in, maar kan tenminste iets van de schoonheid van de natuur laten zíen!
De bladzijden met muziekinstrumenten zijn bedoeld om kinderen ook - een klein beetje - in aanraking te brengen met muziek. In het spel is een jukebox opgenomen met Hollandse liedjes, schitterend gezongen door De Gouden nachtegaaltjes en begeleid door muzikanten die de sterren van de hemel spelen!
Om deze bladzijden in het spel op te kunnen nemen móesten wel woorden gebruikt worden die vrij moeilijk zijn, anders zouden bij de bloemen, insecten en muziekinstrumenten niet veel bladzijden te vullen zijn geweest. Ook legt de lengte van de woorden beperkingen op aan het materaal dat gebruikt kan worden.
Maar: de moeilijke woorden komen niet voor in het spellingsprogramma SpelSpel!
Heb je nog vragen of opmerkingen over Kweet'al, stuur dan een mailtje naar Info@Kweetal.info
|